Wat is haptonomische zwangerschapsbegeleiding?

Haptonomie gaat over voelen. Voelen doe je op heel veel manieren. Je voelt met je handen naar vorm en naar temperatuur. Je voelt met je voeten of de grond onder je voeten hard of zacht. Je voelt met je hele lijf. Als je verliefd bent voel je vlinders in je buik. Als je verdriet hebt voel je soms en brok in je keel. Je lichaam geeft je de hele dag door signalen of iets goed voor je is of niet. Haptonomie is dat je weet krijgt van wat en waar je iets voelt en hoe je daar woorden aan kunt geven. Binnen de haptonomie gaat het ook vooral om contact maken, je verbinden. In het samen voelen word je bewuster van je eigen gevoel en je gevoel kan er ook door veranderen.

Voordat je zwanger bent zijn jullie samen. Een vertrouwd gevoel. En dan is daar een kinderwens. Daarmee veranderen je eigen gevoelens maar ook die voor elkaar. En vanaf dat moment blijven die gevoelens in beweging. Haptonomie kan je helpen om deze veranderingen bewust te voelen van jezelf en van elkaar, waardoor je met elkaar mee beweegt. Dit doen we ook tijdens een zwangerschap.

Als je als vrouw in verwachting bent gebeurt er iets met je voelen doordat je een kind bij je draagt. Je lichaam veranderd, je bent niet alleen. Ook als man veranderd er van alles met je gevoel. Je bent met je partner niet meer met z'n tweeen maar met z'n drieen. Je vrouw veranderd van figuur en veranderd vaak ook in emotioneel opzicht. De relatie tussen jullie drieeen groeit gedurende de gehele zwangerschap.

De begeleiding op haptonomische basis start bij voorkeur rond de 20ste week van de zwangerschap. Dit is het moment waarop de gevoeligheid van het kindje begint te groeien. Rond deze tijd kunnen kindjes horen en ook al voelen. Vaak hebben de moeders hun kindje ook gevoeld rond deze tijd en soms ook de vaders al.

Als moeder voel je je kind van binnenuit. Jij bent het huis van je kind, jij bent de binnenwereld. Als vader voel je je kind vanaf de buitenkant, jij bent de buitenwereld. Het kindje voelt zijn moeder vanuit de buik. En het kan zijn vader voelen doordat de vader via de buik van de moeder het kind aanraakt. Iedereen heeft zijn eigen unieke manier van aanraken. En iedereen reageert op zijn eigen manier op aanrakingen. Door elkaar regelmatig aan te raken komt er een bepaalde vertrouwdheid, herkenning.

Tijdens de begeleiding gaat het vooral om het opbouwen van de band tussen vader, moeder en kind. Via het aanraken krijg je bijzonder manier van communicatie tussen vader, moeder en kind. En het zorgt ook voor een vertrouwd gevoel na de geboorte. En dat is de basis voor ieder kind om zich te kunnen ontwikkelen tot een authentiek uniek kind.

Met het aanraken laat je je kind voelen dat hij welkom is. Je kunt je kind als het ware al bevestigen in zijn jonge bestaan. Dit kan later ten goede komen aan de ontwikkeling van zijn eigen ik.
We gaan bekijken hoe je als moeder je kind bij je kunt dragen en hoe je als vader daarin kunt ondersteunen. Hoe je er samen zorg voor kunt dragen dat er een fijne ruimte is om te groeien. Vooral als het kindje steeds meer ruimte zal vragen.

Naarmate de bevalling dichterbij komt gaan we bekijken waar ieders behoefte ligt of waar aandachtpunten liggen. We nemen houdingen door voor tijdens de weeën en de bevalling. Houdingen waarin moeder en vader er voor elkaar kunnen zijn als het nodig is. We kijken hoe je je kind kunt ondersteunen en richting aan kunt geven op zijn weg naar buiten.

We gaan het hebben over pijn en over hoe jullie hier mee omgaan en wat we daar nog aan toe zouden kunnen voegen. Zodat we met de pijn de bevalling tot een geboorte kunnen brengen. We proberen hierin vooral de moeder aan te spreken op haar kracht en het vermogen te kunnen verzachten. Belangrijk hierin is de rol van de vader die de moeder kan ondersteunen en het proces kan bewaken ongeacht hoe de bevalling verloopt.

Tijdens de laatste bijeenkomst voor de geboorte hebben we het vooral over hoe je als ouders je kind na de geboorte kunt verwelkomen, ondersteunen en dragen in zijn natuurlijke behoeftes.
De laatste bijeenkomst vindt plaats 6 weken na de geboorte. En dan kijken we met elkaar terug en vooruit.

 


Onder het kopje werkwijze kunt u lezen hoe de begeleiding er per sessie uit zal zien.